Mercedes SL65 AMG Black Series - Aoshima 1:24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mercedes SL65 AMG Black Series - Aoshima 1:24 - Open

Postprzez draz » niedziela, 9 października 2011, 13:17

Z uwagi na to, że od jakiegoś czasu znowu przyglądam się forumowym poczynaniom, to naszła mnie ochota, żeby sobie coś skleić. A konkurs i udział w nim będzie dodatkowym motywatorem. Mam akurat trochę więcej wolnego czasu, więc chciałbym model tym razem skończyć i najlepiej jeszcze wyrobić się z nim na zawody w Bytomiu.

Wybór padł na Mercedesa SL65 AMG Black Series z Fujimi. Myślałem jeszcze nad Cobrą czy Ferrari 430 Scuderia, ale zakres prac jest tam zbyt duży i nie sądzę, aby na czas obecny udało mi się go skończyć w rozsądnym terminie. Akurat Mercedes to prosty model, bez udziwnień, więc sama praca powinna być szybka i przyjemna. Nie zakładam jakiś wyjątkowych modyfikacji, od standardowo tarcze fototrawione, kilka kabli w komorze silni, flock i pasy bezpieczeństwa, trochę karbonu tu i ówdzie plus to, co mi jeszcze wpadnie do głowy.

Dla tych którzy nie wiedzą, SL65 Black ma 1000 Nm i 670 koni mechanicznych. Jest lżejszy o prawie 250 kilogramów od standardowego modelu SL dzięki zastosowaniu włókna węglowego do budowy elementów karoserii. Auto osiąga 100 km/h w mniej niż 4 sekund, a prędkość maksymalna jest elektronicznie ograniczona do 320 km/h. Charakteryzuje się bardzo muskularnym bodykitem oraz tym, że metalowy otwierany dach zastąpiony został lekkim, na stałe zamkniętym. Generalnie urywa Ci jaja i wrzuca do miksera. Zreszą Clarkson stwierdził, że wygodniej jest siedzieć na kupce kamieni niż jeździć tym samochodem. Zobaczcie sami (konkretnie od 3.40, ale polecam całość)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GaTkZdyD1gE[/youtube]

Wracając do modelu – model dosyć prosty, bardzo fajnie odlana karoseria. Silnik z modelu standardowego, gdzie jest osiem cylindrów, a tutaj mamy ich 12, więc poprostu dekiel na silnik jest inny.

Na początek, tak dla odmiany, żeby szybko widzieć efekt swoich poczynań i zanim odejdzie mi ochota, zabrałem się za wnętrze.

Tak prezentuje się w wersji Aoshimy:

Obrazek

Zastanawiam się nad wycięciem wlotów powietrza i wstawieniem blaszek. Na pewno dorobię pasy, łopatki do kierownicy, dam flock, karbon na tył foteli. Malowanie jak w oryginale, czyli czarne z dodatkiem bardziej czarnego.

Za karoserię będę brał się później, bo to wymaga posiadania Proxxona, a ten nadejdzie dopiero w okolicy wtorkowego popołudnia i musi się zaznajomić z właścicielem i jego brakiem umiejętności.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Reklama

Re: Mercedes SL65 AMG Black Series - Aoshima 1:24 - Open

Postprzez Seweryn » niedziela, 9 października 2011, 13:22

Fajnie, że wróciłeś ;o) .
Seweryn
Seweryn

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 października 2011, 13:24

No Święty Duch...! Niezmiernie miło, że dołączasz się do zabawy. Zapowiada się niezły projekt. Powodzenia!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez MesserDesign » niedziela, 9 października 2011, 15:08

No pięknie - to pozamiatane :P
Fajnie, że będzie można znów oglądać Twój warsztat.
Sam będziesz trawił dodatki czy użyjesz gotowego zestawu?

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez portalus » niedziela, 9 października 2011, 15:14

Dzięki, że prośba została wysłuchana.
Co do koloru to mój jak kiedyś go zrobię będzie taki jak w tym linku:
http://www.flickr.com/photos/t570/5808642078/in/photostream/
portalus

Postprzez Kazik » niedziela, 9 października 2011, 15:54

No taka elektryczna pomarańcza na czarnych felgach wygląda fajnie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez powerpablo » niedziela, 9 października 2011, 18:00

Zapowiada się niezły warsztacik.
Będę często tu zaglądał, gdyż sam mam podobnego Meśka do złożenia , a dokładnie SL63 AMG.

Tak więc życzę powodzenia i częstych aktualizacji.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez draz » niedziela, 9 października 2011, 20:23

Nie powiem, że to nie jest fajne uczucie, jak się koledzy z mojego udziału cieszą.

Jeśli chodzi o dodatki, to użyję gotowego zestawu, którego jeszcze nie ma w sprzedaży, ale będzie w następnym rzucie nowości z Abera. Kilka części dodam od siebie takich, których nie będzie w zestawie, choć tak teraz zastanawiam się, czy ich przypadkiem nie dodać do blaszki z zestawu. Do tego użyję metal stickerów i drobnych śrubek, nitów i innych dupereli.

W kwestii koloru, a zapomniałem wcześniej pominąć tę jakże istotną sprawę, to zdecydowałem się na taki zwykły srebrno-grafitowy metalik.

W każdym razie wracając do prac nad modelem to zmian we wnętrzu trochę będzie. W sumie myślałem, żeby je po prostu poskładać i dalej, ale jak ta cała spójność relacji ma być oceniana, to trzeba modyfikować.
Na zdjęciu oryginału widać, że część panelu drzwi jest z karbonu natomiast zestaw posiada tę część ze standardowego modelu.
Obrazek
Zdjęcie ze strony www.cultureshoq.com

Obrazek

Postanowiłem wyciąć z blaszki szablon, którym wytrasowałem linie cięcia i później w tym miejscu wytnę tworzywo, a od środka uzupełnię kawałkiem arkuszu plastiku. Potem zaszpachluje niepotrzebne linie podziału i dalej już jak przystało na model – malowanie, karbon, zdjęcie, forum.

Obrazek

Jak widać, tunel środkowy też odbiega od oryginału, więc prawdopodobnie rozetnę go wzdłuż podziału technologicznego z prawdziwego samochodu i skleję z deską, a resztę wymodeluję z masy MS. Dodam też linię podziału pod podłokietnik.

Obrazek
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 9 października 2011, 20:55

Świetnie, że będzie można przyjrzeć się Twoim poczynaniom w konkursie. Tym bardziej, że także jak Paweł mam SL63 wiec może coś podpatrzę.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 10 października 2011, 19:46

Sam się zastanawiałem nad tym modelem, ale jednak wybór padł na lexusa... chętnie podpatrzę ten wątek, bo na pewno ten model będzie na moim biurku
Obrazek
koksik750

Postprzez draz » poniedziałek, 10 października 2011, 22:12

Nad Lexusem też się ostatnio zastanawiałem, tyle, że w skali 1:1. Ponoć mało pali.

W każdym razie wracając do modelu, tak jak zapowiedziałem, tak pociąłem konsolę środkową i zabrałem się za jej dalsze modyfikacje. Najpierw odcięty fragment chciałem po prostu dokleić do tego z deski rozdzielczej, ale był na tyle niespasowany, że lepiej zrobić to od podstaw. Odrysowałem sobie kształt, z kilku kawałków plastiku grubości 1mm powycinałem odpowiednie części, odpowiednio je wyprofilowałem i skleiłem do kupy. Na zdjęciu niewiele widać, bo od lat nic się nie zmieniło i nadal fotograf ze mnie jak z koziej… wiadomo. Ale po podkładzie będą lepsze zdjęcia.

Obrazek

Chciałem zrobić dziś więcej, ale się okazało, że wszystkie szpachlówki pozasychały więc jutro muszę się wybrać do modelarskiego na zakupy.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 października 2011, 23:52

O no to się porobiło.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez draz » środa, 12 października 2011, 21:50

Dziś pobawiłem się trochę nowym nabytkiem i już są zrobione otwory pod kratki wylotów powietrza z klimatyzacji oraz otwory w panelach drzwi.

Obrazek
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Macio4ever » środa, 12 października 2011, 23:56

Coś Ci przepala fotki - może masz ustawiony pomiar punktowy, co przy przy białym tle spowoduje przepalenie w jaśniejszych miescach.
No i chyba z ręki było... :P
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez draz » piątek, 14 października 2011, 16:39

Z tymi fotkami to właściwie nie wiem jak jest. Pomiar ustawiony był jako wielosegmentowy, choć nie wiem, czy w takim wypadku nie lepiej byłoby robić na punktowym. W każdym razie zawsze miałem problem z doborem czasu naświetlania do białego tła.

I czy z ręki. Nie, ze statywu. Mało tego, zdjęcie robione z pilota, jak się odsunąłem i po kilku sekundach, aż statyw przestał drżeć. Szczerze – nie wiem, skąd to rozmycie. Nie umiem po prostu tego inaczej uchwycić. Myślałem, że to drżenie spowodowane samym robieniem zdjęcia przez aparat, ale też nie. A wizjerze i na podglądzie Live Viev na maksymalnym zbliżeniu jest idealnie. Sprawdziłem to na innych obiektach, mniej czarno białych, i wychodzą zdjęcia ostre jak brzytwa. A już się martwiłem, że mam obiektyw/aparat do serwisowania.

Wracając do modelu nastąpił ciąg dalszy dłubania wnętrza. Po znalezieniu kilu dokładniejszych fotek wnętrza SL65 Black Series okazało się, że fotele nie są montowane tak jak standardowe, razem z panelem sterującym przy podłodze, ale na bardziej bezkompromisowym mocowaniu.

Obrazek
Zdjęcie ze strony http://www.autosalonsingen.de

Tak też wyciąłem podłogę i ubytki zastąpiłem kawałkami plastiku grubości 1mm.

Obrazek

Przy okazji zabaw z Proxxonem powycinałem wloty powietrza w masce, pięknie rzeźbiąc sobie żeberka. Ah, ileż się napracowałem, nafrezowałem, podcinałem nożykiem, zrobiłem maszynkę do szlifowania takich miejsc i oto co wyszło:

Obrazek

Szkoda tylko, że na marne, bo później znalazłem zdjecia, z których wynika, że żeberek nie ma i jest tam tylko siatka.

Obrazek
Zdjęcie ze strony http://www.autosalonsingen.de
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat