Zanim kolega Siara pokaże swojego Garbusa i wszystkim szczęki poopadają

Jest to uproszczony model Aoshimy, który, po dokładnym przyjrzeniu się, musiał być bazą lub przeróbką modelu z napędem elektrycznym. Jest miejsce na baterię i silniczek a na podwoziu jest miejsce z napisem „ON”

Zacząłem go w lutym zeszłego roku, miał być robiony na luzie jako trochę odskocznia do modelu jaki próbowałem zrobić na poprzedni konkurs. Dlatego nie planowałem i nie robiłem relacji z budowy.
Miał być totalnym PZP, ale w trakcie budowy zacząłem udziwniać.
Na początek zdjęcia ogólne

Zmiany i dodatki.
• Rozwierciłem i pocieniłem otwory na tylnej klapie, pod szybą i za przednim zderzakiem.
• Pogłębiłem linie podziału i poprawiłem klamki bo były „pełne”.
• Zmyłem chromy ze zderzaków, pomalowałem chromem alclada, a czarny pas zrobiłem z taśmy izolacyjnej

• Dodałem rury wydechowe z końcówek jakie zaprasowuje się na przewodach.
• Zmodyfikowałem (pogrubiłem) osłony przeciwsłoneczne i zmieniłem mocowanie zgodnie z rzeczywistością.
• Poprawiłem lusterko wewnętrznie.
• Zmieniłem mocowanie lusterek zewnętrznych zgodnie z rzeczywistością. Wykorzystałem igły różnej grubości.
• Całkowicie wymieniłem boczne szyby wytrawiając ramę i uzupełniając cieńsza przeźroczystą pleksą. Dodałem też
„uszczelki” z wydrukowanej kalkomanii.
• Wymieniłem również przednią oryginalną szybę na folię. Nie wyszło to idealnie, ale jest lepiej niż z tą pancerną
oryginalną.
• Zmyłem chrom z przednich reflektorów zmieniłem wewnętrzną część, dołożyłem żarówkę i pomalowałem alcladem
chrom. Zmieniłem również sposób mocowania w kaście bo to co proponowała Aoshima był trudne do efektywnego
zamocowania.
• Uzupełniłem tylne światła w żarówki i uszczelki pomiędzy poszczególnymi częściami klosza.
• "Zarejestrowałem" używając wytrawionej tablicy oraz kalkomanii. Wyszło średnio, bo kalkomania, którą niedawno
kupiłem nie reaguje za bardzo na SETa i SOLa
• Wymieniłem wycieraczki na zrobione od podstaw (trawionki plus plastik)
• Dołożyłem uszczelki między kastą a nadkolami wykorzystując czarną żyłkę
• Część chromów robiłem BMF chrom i nie do końca zadowolony jestem z efektu. O ile folia znakomicie układa się nawet
na nawet bardziej skomplikowanych elementach (klamki) to nie da się jej położyć tak żeby była idealnie gładka. Chyba,
że coś źle robię.
Wnętrze było robione pierwsze, gdy jeszcze nie planowałem poprawiać dlatego też pasy są „zestawowe”.
Niestety zbliżenia pokazują te niedokładności, których w normalnym oglądaniu nie widać.

Końcowy efekt jest, w mojej skromnej ocenie, niezły. Zadowolony jestem ze zmiany oszklenia. Zdecydowanie naturalniej wyglądają elementy za szybą i myślę, że w modelach z dachem będę starał się gdzie się da zamieniać.
Na półce wygląda ładnie

Tylko opony zdecydowanie za grube.
Malowany farbami Gunze C. Polerka pastami Tamiya. Kolor to propozycja mojej żony

Pozdrawiam
Paweł