Dodatkowo zrobiłem foty wyników malowania Spazstix Gold (Hard anodized metal) i Spaz Window Tint.
Środowisko testowe:
- 2 łyżki plastikowe (jednorazowe), umyte w Gunze L Thinnerze,
- pomalowane Tamiya TS-14 Black, czas schnięcia ok pół godziny w suszarce
- aero Iwata HP-CH, 0,3mm, ciśnienie na oko 0,8-1,1 atm
Uwaga 1: Rekomendowany podkład pod Alclad to czarna emalia, więc wyniki na maskowanie mogły być zaburzone.
Uwaga 2: Mam większą wprawę w malowaniu Alcladem, więc wyniki należy traktować jako poglądowe, a nie jako nie daj Boże wyrocznię

Test 1. Chrom prosto z aero
Powierzchnia Alclada lepsza, mniej zapruszona, ciut ciemniejsza.

Test 2. Chrom polerowany miękką ściereczką
Dla mnie remis. Różnica jest w jasności, Spaz ma jaśniejszy chrom niż Alclad

Test 3. Maskowanie chromu
Bez pardonu po 5 minutach od malowania. Taśma Tamiya 18mm. Spaz lepiej znosi odrywanie taśmy, ślad jest ale minimalny. Na Alcladzie wyraźnie widoczne miejsce po maskowaniu.

Po lewej Alclad, po prawej Spazstix

Test 4. Gold i Tint na chromie.
Malowane powierzchnie Alclada i Spaz. Wynik OK jako farby. Uwaga - delikatnie narusza powierzchnię Alclada

Test 5. Window Tint na szybce
Jak dla mnie OK, odcień fioletowy. Niemniej jednak, jak narazie najbardziej odpowiada mi Tamiya TS-71 Smoke

Podsumowanie
W moim odczuciu w przypadku chromu nie ma przełomu. Można traktować Spazstixa jako alternatywę ale napewno nie jest to Alclad killer. Na boku i bardzo małym kawałku sprawdziełm też, że nie zareagował z Gunze Top Coat ale część efektu zniknęła, choć nie cały. To jest dla mnie duży plus. Zrobię jeszcze testy z innymi lakierami i podzielę się wiedzą.
Gold - OK do zrobienia np. wydechu, nie mam porównania do Alaclada, bo nie używałem. Przydatna farbka bez fajerwerków
Window Tint - z mojej perspektywy jakość przyciemnienia (widoczności powiedzmy ziarna) jest na korzyść Tamiyi ale tylko tej z puszki. Przewagą jest kolor, którego nie ma w palecie Tamiya + szybkość odparowania. Spazstix szybszy niż Tamiya, przez co jest trudniej zrobić zaciek na pochyłej powierzchni szybki.