A-7P Corsair II | 1:72 | HobbyBoss

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

A-7P Corsair II | 1:72 | HobbyBoss

Postprzez myszoskoczek » poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:24

Witam serdecznie w nowym warsztacie.

Wróciłem po paru latach abstynencji od modelarstwa, bo po prostu brakowało mi czegoś. Brakowało mi tego niby rażącego, ale jednak tak przywołującego dobre wspomnienia zapachu Decalfixu, szpachli od Tamiyi i kleju. Dźwięku kompresora i syku powietrza z aerografu. Tego bólu kiedy poza wycinanym elementem, trafisz swoją Olfą w palec. Żmudnej jazdy na konkurs na którym i tak nic nie wygrasz, ale frajdę sprawia samo bycie tam. Ostatnio doszedłem do wniosku że brakuje mi tego co jeszcze 2 lata temu nosiłem głęboko w serduszku.

Brakowało mi pasji.

Okej, po tym iście Mickiewiczowym (Zabrakło jeszcze pól malowanych zbożem rozmaitem) wstępie, przechodzimy do merituum.

Model: Na początku chciałem zrobić coś z okresu II wś. ale stwierdziłem że lepiej będzie jeśli wybiorę model czegoś "współcześniejszego". Wybór padł na A-7P produkcji HobbyBossa. Względna prostota, w sam raz do przypomnienia sobie mechanik, technik i paru innych elementarnych rzeczy. Skala oczywiście 1:72, jakby inaczej. Bez żadnych większych udziwnień, na to przyjdzie pora ;) .

Malowanie: Portugalskie, pudełkowe. Trochę ubolewam nad brakiem możliwości malowania z Wietnamu,no ale wiem że portugalski i nie można. W sumie kolorystyka podobna, o ile nie ta sama (?). Dokładnie tego egzemplarza nie mogłem znaleźć w czasie służby wiem jedynie że dzisiaj wygląda tak, samolot numer 15524:

Obrazek

Tu są zdjęcia paru jego kolegów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Materiały: Farby Vallejo, bo z tego co pamiętam dobrze się nimi malowało, do tego klej Tamiyi, parę innych podstawowych pomocy: szpachla, pędzel do detali, biały podkład, rozcieńczalnik do farb i podkładu, lakier satynowy, jeśli będę w trakcie budowy czegoś potrzebował to dokupię, liczę też na sugestie dotyczące doboru materiałów.

"Bibliografia": Głównie internet, wydaje mi się że jest tam wystarczająco dużo zdjęć, schematów itp.

Budowę zacznę najprawdopodobniej dzisiaj bądź jutro i pochwalę się pierwszymi efektami prac :) . Życzę wszystkim miłego wieczoru, Do zobaczenia. :)

P.S. Być może trochę pojechałem z tym wstępem, ale musicie zrozumieć że ciężko znoszę szkołę od 8 do 15, musiałem nieco odreagować :lol:
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: A-7P Corsair II | 1:72 | HobbyBoss

Postprzez Sherman » poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:40

Lubię korsarza, daaawno temu sklejałem model Fujimi w 72jce. Czekam co nam pokażesz i obiecuję zaglądać :)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez myszoskoczek » poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:45

Sherman napisał(a):Czekam co nam pokażesz i obiecuję zaglądać :)

Doceniam :lol:
myszoskoczek

Postprzez myszoskoczek » wtorek, 8 listopada 2016, 17:30

Mała aktualizacja:

Nałożyłem dzisiaj podkład, farbę i sidolux pod kalki, tylko tu zaczyna się problem. Mianowicie nie wiem czy wyszło to dobrze, mam nadzieję że tak, ale z drugiej strony warstwa lakieru jest w mojej opinii nieco za gruba. Może to złudzenie, ale nie wiem. Miałem pomysł, żeby zmyć całą farbę i zacząć od nowa, czy to nie wyjdzie gorzej niż jest teraz? Tu są zdjęcia po podkładzie i po nałożeniu sido:

Obrazek

Obrazek

Druga sprawa:

Chcę zrobić łosz, ale nie olejny (jakoś dziwnie mi się z nim pracuje) tylko na bazie wody i tu są dwie techniki które zauważyłem: Łosz z farb akwarelowych z wodą i jakimś detergentem (płyn do naczyń wydaje się być najsensowniejszy), lub łosz z suchych pasteli, wody i detergentu. Obie opcje są ciekawe, ale nie mogę się zdecydować którą wybrać. Czy ktoś próbował czegoś podobnego? A może macie jakieś inne sposoby? Następne prace ruszą jutro, do zobaczenia. :lol:

P.S. teraz patrząc na te zdjęcia wydaje mi się że kolor kokpitu jest minimalnie za ciemny ale to chyba wina światła/aparatu, wybaczcie.
myszoskoczek

Postprzez Sherman » wtorek, 8 listopada 2016, 17:48

Kolor kokpitu i tak Ci ciemnieje po nałożeniu sido, to akurat normalne.

Jaki masz kłopot z olejnym washem?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez myszoskoczek » wtorek, 8 listopada 2016, 17:52

Jakoś dziwnie się go zmywa wiem że terpentyna i te sprawy ale, po prostu nie przepadam, nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć :mrgreen:
myszoskoczek

Postprzez Sherman » wtorek, 8 listopada 2016, 17:57

Olej (nomen omen) terpentynę i spróbuj z tym.
Obrazek
Paruje dłużej niż zwykła benzyna ekstrakcyjna i całkiem sympatycznie się z nim działa.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez myszoskoczek » wtorek, 8 listopada 2016, 22:07

Pod koniec dnia udało mi się jeszcze położyć kalki na panele boczne, oczywiście napotkałem trudności, kalki były o jakieś 1,5 mm za szerokie i musiałem je obciąć już po naklejeniu, po parudziesięciu minutach ciągłego operowania decalfixem siadły całkiem ładnie. Pomalowałem fotel, w sumie waloryzacja polegała tylko na dodaniu tych śmiesznych uchwytów nad głową i między nogami pilota. Poprawiłem nieco te białe przyciski na czarnym tle z tyłu teraz są zdecydowanie równiejsze. Reszta kokpitu (łącznie z łoszem) jutro.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;o)
myszoskoczek

Postprzez myszoskoczek » środa, 9 listopada 2016, 18:10

Witam.

Kokpit już po łoszu, myślę że nie wyszło to jakoś bardzo inwazyjnie, z drugiej strony należy pamiętać że to skala 1/72, a to mój pierwszy model po długiej przerwie (poza tym kabina będzie zamknięta i mało z tego będzie widać). Potem poszła satyna od Vallejo i wkleiłem fotel przy którym nie było większych problemów, oprócz tego że był kapinkę za szeroki i musiałem spiłować około 0,2/3 mm z każdej strony. Ogłaszam że kokpit jest gotowy, biorę się teraz za wnęki podwozia, potem dyszę i mogę składać kadłub.

Obrazek

Przy okazji myślałem nad schematem uzbrojenia i wymyśliłem że podwieszę albo tylko flir i zbiorniki z paliwem, albo pójdę na całość i zamontuję 12x mk.82. Co wy na to?

Pozdrawiam :mrgreen:
myszoskoczek

Postprzez Sherman » środa, 9 listopada 2016, 18:33

Trafiłem tylko na jedno zdjęcie portugalczyka z Mk.82 i to w zestawie z innymi elementami.
Obrazek
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez myszoskoczek » środa, 9 listopada 2016, 18:37

Dzięki za pomoc, doszedłem do wniosku że wolałbym pójść w minimalizm więc pewnie większość pylonów będzie pusta, chyba że się rozmyślę...
myszoskoczek

Postprzez myszoskoczek » czwartek, 17 listopada 2016, 19:38

Witam po przerwie. Pomalowałem wnęki podwozia, nie było żadnych problemów, na razie spasowanie bliskie ideałowi. Pobawiłem się trochę łoszem akwarelowym i mieszaniną akwarelki, czysta woda i kropelka płynu do naczyń stworzyłem farbę, która nakłada się dość przyjemnie i może zostać starta/zmyta w ciągu dosłownie 3 sekund (wiem, wiem, mogłem użyć olejnych, ale tu też nie było źle). Potem skleiłem przednie podwozie i koła i tu moje kolejne pytanie: Jak uzyskać w miarę realistyczny efekt obciążonych kół? Widziałem piłowanie, ale przy takiej technice, opona nie "rozpływa się" na boki. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to niech pisze ;o) Na tę chwilę koniec prac, muszę jechać do sklepu i kupić 'burnt iron' żeby pomalować dyszę i zieloną (zielono-żółtą?) farbę widoczną na drugim zdjęciu, czy ktoś wie jaki jest jej numer w Vallejo, ewentualnie jakiejś innej firmy? Zależy mi na tym żeby pójść bardziej w żółty niż zielony, bo będzie lepiej kontrastował z brązami i ciemnymi zieleniami kamularzu (wystarczyły 2 miesiące w szkole o profilu graficznym żebym zaczął zwracać uwagę na takie rzeczy :roll: )

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam do dalszego śledzenia wątku :D

P.S. Zauważyłem że zdjęcia są nieostre, coś autofocus szwankuje ostatnio... naprawię :oops:
myszoskoczek

Postprzez Sherman » sobota, 19 listopada 2016, 01:08

Możesz spiłować a potem jakąś masą albo szpachlówką dolepić wybrzuszenia i potem je doszlifować. Ale lepiej na jakimś złomie to sobie przećwicz najpierw ;)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Moses » sobota, 19 listopada 2016, 10:41

myszoskoczek napisał(a):zieloną (zielono-żółtą?) farbę widoczną na drugim zdjęciu, czy ktoś wie jaki jest jej numer w Vallejo, ewentualnie jakiejś innej firmy? Zależy mi na tym żeby pójść bardziej w żółty niż zielony, bo będzie lepiej kontrastował z brązami i ciemnymi zieleniami kamularzu

To jest powszechnie u amerykańców stosowana farba chroniąca przed korozją, zowie się Zinc Chromate Yellow - FS 33481. Vallejo chyba nic takiego nie robi, ale Ammo Mig ma w swojej ofercie nr. 221
Moses

Postprzez HubertKendziorek » sobota, 19 listopada 2016, 11:29

Moses napisał(a):Vallejo chyba nic takiego nie robi

US Interior Yellow VALLEJO 71.107. Jeżeli już ktoś lubi te farbki, warto zaopatrzyć się we Flow Improver 71.562 do nich, a jeszcze lepiej w połączeniu z nowym rozcieńczalnikiem 71.361 - zdecydowanie mniej problemów z zapychaniem dyszy.

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat