Wróciłem po paru latach abstynencji od modelarstwa, bo po prostu brakowało mi czegoś. Brakowało mi tego niby rażącego, ale jednak tak przywołującego dobre wspomnienia zapachu Decalfixu, szpachli od Tamiyi i kleju. Dźwięku kompresora i syku powietrza z aerografu. Tego bólu kiedy poza wycinanym elementem, trafisz swoją Olfą w palec. Żmudnej jazdy na konkurs na którym i tak nic nie wygrasz, ale frajdę sprawia samo bycie tam. Ostatnio doszedłem do wniosku że brakuje mi tego co jeszcze 2 lata temu nosiłem głęboko w serduszku.
Brakowało mi pasji.
Okej, po tym iście Mickiewiczowym (Zabrakło jeszcze pól malowanych zbożem rozmaitem) wstępie, przechodzimy do merituum.
Model: Na początku chciałem zrobić coś z okresu II wś. ale stwierdziłem że lepiej będzie jeśli wybiorę model czegoś "współcześniejszego". Wybór padł na A-7P produkcji HobbyBossa. Względna prostota, w sam raz do przypomnienia sobie mechanik, technik i paru innych elementarnych rzeczy. Skala oczywiście 1:72, jakby inaczej. Bez żadnych większych udziwnień, na to przyjdzie pora ;) .
Malowanie: Portugalskie, pudełkowe. Trochę ubolewam nad brakiem możliwości malowania z Wietnamu,no ale wiem że portugalski i nie można. W sumie kolorystyka podobna, o ile nie ta sama (?). Dokładnie tego egzemplarza nie mogłem znaleźć w czasie służby wiem jedynie że dzisiaj wygląda tak, samolot numer 15524:

Tu są zdjęcia paru jego kolegów:

Materiały: Farby Vallejo, bo z tego co pamiętam dobrze się nimi malowało, do tego klej Tamiyi, parę innych podstawowych pomocy: szpachla, pędzel do detali, biały podkład, rozcieńczalnik do farb i podkładu, lakier satynowy, jeśli będę w trakcie budowy czegoś potrzebował to dokupię, liczę też na sugestie dotyczące doboru materiałów.
"Bibliografia": Głównie internet, wydaje mi się że jest tam wystarczająco dużo zdjęć, schematów itp.
Budowę zacznę najprawdopodobniej dzisiaj bądź jutro i pochwalę się pierwszymi efektami prac

P.S. Być może trochę pojechałem z tym wstępem, ale musicie zrozumieć że ciężko znoszę szkołę od 8 do 15, musiałem nieco odreagować