Mirage-Hobby RWD-8 PWS

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mirage-Hobby RWD-8 PWS

Postprzez Klugi » środa, 5 lutego 2014, 04:06

Witam, rozpoczynam warsztat RWD-8 pws. Niestety silnik w zestawie praktycznie do niczego się nie nadaje, a jest opcja zrobienia modelu z otwartymi blachami wiec myślę że może się pobawię... A wiec mam takie pytanko, jako że PZInż. Junior jest wersją licencyjną silnika firmy Walter, czy materiały dostępne w sieci na jego temat pasują do reprodukcji silnika używanego w RWD-8.

Pozdrawiam
Klugi

Reklama

Re: Mirage-Hobby RWD-8 PWS

Postprzez Sparrow » środa, 5 lutego 2014, 09:34

W Mini Replice nr 67 były rysunki silnika PZInż Junior. Wieczorem, jak będę w domu to zajrzę co tam jest i podeślę Tobie na e-mail.
Sparrow
Sparrow

Postprzez Tenzan » środa, 5 lutego 2014, 11:25

Witam,
sądzę że temat Juniora w MR był stworzony z myślą o rewaloryzacji modeli samolotów, które ten silnik miały zabudowany, Jak również- zachowania dla potomnych śladu polskiej mysli technicznej.
A wogólu, przeglądając stronę MR numer ten jest jeszcze do nabycia w Redakcji - co również polecam :-).

Pozdrawiam serdecznie,
Tenzan
Tenzan

Postprzez Wojciech Perkowski » czwartek, 6 lutego 2014, 12:45

Udało mi się odgrzebać kilka zdjęc z muzeum w Krakowie zrobionych przed laty - jesli pamieć mnie nie myli - silnik erwudziaka odzyskany z łodzi motorowej (z Austrii ?); może się przydadzą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Klugi » sobota, 8 lutego 2014, 06:52

Dziękuję wszystkim za pomoc na forum i priva. Ruszylem troche do przodu, dopiero teraz zrozumiałem ile pracy w tym zestawie będzie. No nic, może coś z tego jeszcze wyjdzie.

Za dużo nie ma co pokazać. Odciąłem części z ramek i na razie rozpocznę od skrzydeł. Przy dopasowaniu okazało się że krawędź natarcia jest raczej... nietypowa ;o) wiec trzeba będzie nosek ciut poprawić.
Obrazek

Skrzydła muszą wyschnąć porządnie zanim rozpocznę operacje korekcyjną, wiec odciąłem klapę "składania" na prawym skrzydle.
Obrazek

Od początku zastanawiałem się nad zrobieniem modelu ze złożonymi skrzydłami, patrząc na warsztaty kolegów jest możliwe zbudowaniu takiego w którym można pozycje skrzydeł zmieniać. Może się pokuszę.

Pozdrawiam
Klugi

Postprzez Sparrow » sobota, 8 lutego 2014, 11:21

Trzymam kciuki za końcowy sukces Twojego projektu! Może warto trochę zniwelować te zbyt wyraźne zapadnięcia płótna na powierzchnicjh sterowych i na grzbiecie kadłuba?
Sparrow
Sparrow

Postprzez Klugi » sobota, 8 lutego 2014, 17:03

Zgadzam się, muszę to jakoś rozsądnie przemyśleć...
Klugi

Postprzez Klugi » niedziela, 9 lutego 2014, 15:28

Poprawiłem nosek profilu. Dla ułatwienia sprawy zrobiłem szablon na podstawie planów i ruszyłem do pracy z papierem ściernym.
Obrazek

Zacząłem walkę pokryciem skrzydła, na razie dużo nie widać... Pracuje tylko na lewym skrzydle, jak z niego coś wyjdzie wezmę się za prawe..
Obrazek
Obrazek

Ruszyłem tez do boju z silnikiem... skacze tak bo trzeba czasem czekać i dla poprawienia humoru :D
Obrazek
Obrazek

Teraz czekam aż wyschnie, może uda się coś wystrugać...
Klugi

Postprzez Klugi » poniedziałek, 10 lutego 2014, 01:28

Powoli męczę skrzydło
Obrazek
Klugi

Postprzez hardy198 » poniedziałek, 10 lutego 2014, 08:13

Brawo Klugi :D

Wygląda to bardzo fajnie zważywszy na zestaw wyjściowy :D

Pozdrawiam
"Lecę blisko faceta, dokładnie celuję i, oczywiście on spada w dół"
 Oswald Boelcke

Warsztat:
Hurri mk.IIc, P-47M "Lanny"
hardy198

Postprzez Klugi » poniedziałek, 10 lutego 2014, 18:14

Jeszcze się sam nie przekonałem.. tak właściwie idę na ślepo ale zobaczymy... następna przygoda modelarska :o)
Klugi

Postprzez jarek38 » wtorek, 11 lutego 2014, 01:51

Z chęcią popatrzę na Twój warsztat z 8-ką w roli głównej, bo i samolot piękny i podejście do pracy podoba się mi bardzo.
Napisz bliżej co robisz ze skrzydłami, bo ze zdjęcia nie wiem, czy tam coś przykleiłeś, czy to nacięcia, czy może trasujesz pozycje żeber.
jarek38

Postprzez Klugi » wtorek, 11 lutego 2014, 02:31

Oryginalne żeberka i "zapadnięcia" materiału zostały wyszlifowane i wypełnione Mr.Surfacer. Po tej operacji był moment wątpliwości, a prawdę mówiąc dalej jest.. Coś jednak trzeba spróbować. Obkleiłem miejsca tam gdzie w prawdziwym płacie była sklejka taśmą a resztę trochę jeszcze przerobiłem papierem ściernym. Teraz w miejsce żeber wklejam ramkę rozciągniętą nad świeczką, jak skończę to wyrównam trochę papierem ściernym i zobaczymy co z tego będzie. Jeżeli miał bym to robić to od nowa to bym spróbował to inną drogą, papier ścierny był by użyty dopiero po wypełnieniu zapadnięć. Tak jak zrobiłem teraz to oryginalne żeberka w miejscach zeszły bardzo szybko i nie miałem już wyboru.
Klugi

Postprzez Klugi » wtorek, 11 lutego 2014, 07:30

Skoro żeberka widoczne powyżej są wklejone niechlujnie zdecydowałem się to poprawić. W tej chwili kleje od nowa, mam nadzieje bardziej precyzyjnie. Przed zeszlifowaniem prysnąłem to farbą żeby zobaczyć czy kontynuacja w tym kierunku ma sens. O to efekt, po lewej stronie ekranu przeróbka, a po prawej oryginał.

Obrazek

Pozdrawiam
Klugi

Postprzez MKWJTC » środa, 12 lutego 2014, 01:16

Nowe z bliska wygląda lepiej, wyraźniej i staranniej. A jak prezentuje się z widoku całych skrzydeł?
MKWJTC

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat