"Meteor" | Lindberg | 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: "Meteor" | Lindberg | 1/32

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 8 stycznia 2012, 15:25

Taaaa....Lindberg, nie wisz czasem.... ;o)

Piotrze, w końcu coś tam w sobie z Lindberga ma ;o)

pomysł nie był głupi, skoro Tobie tak pięknie wyszedł.

Generalnie nie jest to mój pomysł, gdzieś go podpatrzyłem, ale faktycznie efekt jest niezły. Oczywiście można to pewnie zrobić lepiej, ale generalnie jestem zadowolony. W sumie metoda nie jest trudna, polecam.

Model wylądował wraz z trzema pozostałymi w Wa-wie w Muzeum Techniki. Można więc zobaczyć te moje wypociny w fazie produkcji. Przygotowałem również odpowiednią planszę która ma za zadanie wprowadzić "laika" w świat wyścigów powietrznych (ogólnie i w pigułce ;o) ) Dodatkowo ustawiłem małą foto-ramkę w której przewijają się fotki z produkcji trzech ukończonych modeli.
Oprócz moich modeli swoje prace przywieźli chłopaki z IPMS Silesia oraz IPMS Polska, jest oczywiście sporo modeli chłopaków z "Pancelotu" oraz innych modelarzy. Jak powiedział Krzysztof Wagner do piątku ma być około 400 modeli z różnych zakątków polski. W najbliższą sobotę o godzinie 12.00 otwarcie wystawy, na które również serdecznie zapraszam. Na otwarciu jednak mnie nie będzie, gdyż wyjazd do stolicy to dla mnie dwudniowa wyprawa, a co tydzień tak nie da rady :(

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Marcin
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Postprzez dp » niedziela, 8 stycznia 2012, 21:50

Muszę przyznać, że bardzo efektownie wygląda ta "twoja" gablotka.
Pozdrawiam Damian Piekarczyk. IPMS Silesia.
Koleżanko, Kolego,
Jeśli pasjonuje cię modelarstwo, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, ciekawe miejsca, zapraszamy w szeregi IPMS Polska ! Jest to miejsce dla każdego, i młodego i starego, doświadczonego i nowego. Chcesz dzielić się swoją pasją, chcesz być z nami, masz pytania, spotkaj się z nami napisz lub zadzwoń ? Zapraszamy wszystkich!

http://www.ipmspolska.org.pl/
dp

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 01:47

Z wielką przyjemnością wpadnę na otwarcie wystawy i obejrzę Twoje prace.
Naprawdę mi się podobają!
Kuba P.

Postprzez Marcin_Matejko » czwartek, 26 stycznia 2012, 22:38

Co prawda model w Muzeum Techniki, ale udało mi się wyskrobać odrobinę czasu na dłubanie :P
Tak więc postanowiłem wykonać osłonę silnika. Osłona Lindberga podobnie jak inne części modelu nie miała nic wspólnego z dokumentacją. Więc i tutaj musiałem wykonać wszystko od nowa.
Najpierw wytoczyłem z drewnianego kołka podstawę do wykonania kopyta;
Obrazek

Wyznaczyłem linę cięcia:
Obrazek

i przeciąłem ;o)
Obrazek

Uzyskałem dwie połówki kopyta:
Obrazek

Które ze sobą skleiłem, obrobiłem i pokryłem lakierem nitro.
Obrazek

Na tak przygotowanym kopycie wykonałem metodą vacu wytłoczkę osłony:
Obrazek

Z której następnie wyciąłem odpowiednie elementy:
Obrazek

Skleiłem je ze sobą :mrgreen:
Obrazek

I trochę dopracowałem ;o)
Obrazek

A teraz zajmę się motorkiem który schowam pod tą osłonę :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Strużyn » czwartek, 26 stycznia 2012, 22:57

I to się nazywa zaplecze techniczne. Na fotkach z Twojej relacji wygląda jakby to wszystko było banalnie proste ;o) Już nie mogę się doczekać prac nad silnikiem.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 27 stycznia 2012, 12:39

Bo tak na prawdę to było proste, fakt doświadczenie i zaplecze techniczne się przydaje, ale wszystko bez żadnych wodotrysków ;o) Po prostu trochę większa skrzynka z narzędziami, głównie liczy się pomysł jak coś zrobić :idea:

Tak na marginesie powiem że osłony wytłoczyłem dwie. Pierwsza wyszła nieźle ale wydała mi się trochę za gruba, więc postanowiłem zrobić druga z nieco cieńszej płytki. Ta druga jednak się nie udała (co widać na zdjęciu) tworzywo tak bardzo pocieniało w procesie ciągnięcia że zrobił się otworek przez który zassało powietrze do środka i w sumie kształt nie był idealny. Ostatecznie nieco odchudziłem ta pierwszą i przy niej pozostanę jest zadowalająca. :D
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 1 lutego 2012, 22:18

Już nie mogę się doczekać prac nad silnikiem.

I prace nad motorkiem czas zacząć.
W oryginale wygląda tak:
Obrazek

A ja tu teraz rozczaruje pewnie wielu kibiców tego warsztatu :mrgreen:
Nie będzie dłubania motorka od podstaw, już to ktoś za mnie zrobił i to na poziomie do jakiego trudno było by się mi zbliżyć.
Kupiłem więc gotowca od fachowców z firmy Vector. Silnik palce lizać, aż szkoda go chować pod osłoną :cry:

A tu taki mały "in box"
Obrazek

Szczegóły odwzorowano bardzo subtelnie i precyzyjnie :shock: .
Obrazek

Instrukcja jak to w "żywicach" banalna ale wystarczająca ;o)
Obrazek

Co prawda nie analizowałem dokładnie poprawności merytorycznej tego zestawu, jednak wszystko wydaje się być OK.
Jedyny minus to cena :( Ale jak ja przeliczyć na czas który bym musiał poświęcić na wydłubanie czegoś podobnego wychodzi że się opłaca :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez shivadog » sobota, 4 lutego 2012, 20:41

Marcin_Matejko napisał(a):Model wylądował wraz z trzema pozostałymi w Wa-wie w Muzeum Techniki. Można więc zobaczyć te moje wypociny w fazie produkcji. Przygotowałem również odpowiednią planszę która ma za zadanie wprowadzić "laika" w świat wyścigów powietrznych (ogólnie i w pigułce ) Dodatkowo ustawiłem małą foto-ramkę w której przewijają się fotki z produkcji trzech ukończonych modeli.

Byłem dziś, widziałem, piękna robota, czapki z głów.

Pozdrawiam,

Jerzy
shivadog

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 7 lutego 2012, 23:04

Byłem dziś, widziałem, piękna robota, czapki z głów.

Dzięki Jurku za uznanie :!:

W wolnej chwili pomalowałem elementy silnika.
Obrazek

Naniosłem również elementy zabrudzeń i wycieków w miejsca które po montażu byłby trudno dostępne.
Obrazek

Zmontowałem silnik.
Obrazek
Dzięki czemu mogłem przymierzyć go do wykonanej już osłony, okazało się że ni jak tam nie chce wejść :evil: Osłona silnika w miejscu największej średnicy ma 37.5mm średnicy w miejscu najmniejszej średnicy 36mm (mierząc z zewnątrz) Natomiast silnik ma w przybliżeniu średnice 36.6mm średnicy po montażu. Generalnie gdyby osłona miała skalową grubość to jest ok 0.06mm to pewnie silnik by się jakoś upchnął ale niestety jej grubość u mnie jest znacznie większa bo około 0.6mm. Postanowiłem nieco zmniejszyć średnicę motarka i po osadzeniu go w wiertarce przeszlifowałem go na, mniej więcej, 35mm z delikatną zbieżnością z tyłu.

Z pomalowanych na czarno okrągłych profili Plastructa o średnicy 0.6mm wyciąłem osłony popychaczy zaworów.
Obrazek

Następnie zamontowałem je w miniaturze silnika.
Obrazek

Dokleiłem też elementy imitujące kolektor ssący.
Obrazek

A tak silnik wygląda po tymczasowym osadzeniu pod osłoną.
Obrazek
Generalnie wszystkie inne drobne elementy dokleję do motorka po dopasowaniu do reszty modelu oraz w końcowej fazie montażu. Teraz zależało mi głównie na dopasowaniu silnika do osłony :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 20 lutego 2012, 23:02

Modele przywiozłem ze stolicy w sobotę w nocy, a pierwsze co zrobiłem rano w niedzielę to oczywiście przymiarka silnika :mrgreen:
Tak jak zakładałem okazało się że będzie trzeba dołożyć trochę kadłuba z przodu aby silnik siadł na nim mniej więcej zgodnie z planami. Po założeniu osłony na silnik i połapaniu wszystkiego plasteliną okazało się że brakujący fragment wynosi około 5.5mm 8-). Dokleiłem parę płytek plastiku i opiłowałem do kształtu kadłuba, wybrałem frezem okrągłe gniazdo pod czop mocujący makietę silnika.
Obrazek

Czop wytoczyłem z kawałka plastiku i dokleiłem do silnika.
Obrazek

Spasowałem kadłub z silnikiem.
Obrazek
Obrazek

Przygotowałem też materiał do wykonania klap i lotek, płytka polistyrenu o grubości 4mm.
Obrazek
Obrazek

I wyciąłem odpowiednie elementy zgodnie z dokumentacją modelu :idea:
Obrazek

Następne elementy w kolejce to płoza ogonowa i "skrobanie" statecznika pionowego, myślę też nad śmigłem ale na razie jeszcze brak ostatecznej koncepcji wykonania. Chciałbym aby było polerowane na lustro jak w innych moich modelach, jednak dwu-łopatowe śmigiełko znacznie łatwiej wykonać w porównaniu z trzy-łopatowym wiatrakiem :?:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » czwartek, 23 lutego 2012, 23:07

Statecznik pionowy wyskrobany w płócienko ;o)
Obrazek

Płoza ogonowa, świeżutka i cieplutka prosto z pod pilnika :mrgreen:
Obrazek

Kółka pozyskałem z modelarskiego złomowiska. Po drobnej korekcie kształtu, w celu zmieszczenia pod owiewkami, pasują idealnie.
Obrazek

W kadłubie wstępnie wyciąłem otwory które będą osłonięte wlotami powietrza do chłodnic oleju.
Obrazek

Wygrzebałem też ostatnio ciekawe zdjęcie Meteora wraz z Roscoe, widać na nim kilka interesujących szczegółów.
Obrazek

Zabrałem się za przygotowanie kopyta na którym wytłoczę owiewkę kabiny pilota. :idea:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie tyle :P
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Maciek_66 » piątek, 24 lutego 2012, 00:16

Były mrozy, a jak się ostatnio zorganizowałem i pojechałem do PKiN, to już modelików nie było. I niestety nie obejrzałem. Zawsze ta wystawa bardzo długo trwała i jakoś byłem pewien, że zdążę. A tu taki klops. Szkoda, ale podziwiam na zdjęciach.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Strużyn » piątek, 24 lutego 2012, 19:32

Nom...w tym roku wystawa wyjątkowo szybko się zwinęła. Może dlatego, że zmieniło się pomieszczenie wystawowe.

Marcin, najpierw chciałem powiedzieć, że owiewki do kół wyszły świetnie. Potem zobaczyłem, że płoza też wygląda super....ster...kurde nawet kopyto mi się podoba..jak tu nie być monotematycznym. Owiewki kół były tłoczone czy szlifowane z kloca ??
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 24 lutego 2012, 21:20

Z mojej rozmowy z Krzysztofem Wagnerem wynika że powodem krótszego czasu działania wystawy było planowane ustawienie nowej ekspozycji w tym samym pomieszczeniu. Podyktowane jest to względami finansowymi, gdyż ta nowa wystawa jako jedna z niewielu uruchamianych przedsięwzięć w MT jest subwencjonowana przez ministerstwo (ale jakie niestety nie pamiętam).
Ale myślę ze miesiąc czasu to i tak kawał czasu na odwiedzenie wystawy, choć niestety ja sam jej nie widziałem, tyle co na zdjęciach :cry:

Jak pisałem stronę wcześniej owiewki podwozia to taki "tuning" owiewek z modelu Williamsa, tak było szybciej. Jednak gdyby zaszła taka potrzeba to raczej bym je wypiłował z "kloca" bo tłoczone mogły by być delikatne. Lecz chyba bym wypiłował jedną i zrobił z niej żywiczne kopie :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 14 kwietnia 2012, 08:22

Po chwilowej przerwie związanej oczywiście z brakiem czasu na modele i forum :cry: chciałbym wam zaprezentować to co udało mi się wydłubać w ciągu ostatnich, wolnych, świątecznych dni.

Na początek poszły otwory wentylacyjne(skrzela) w kadłubie, chciałem zrobić coś prostego, więc padł pomysł aby je wyfrezować odpowiednim frezikiem. Niestety mimo moich starań wyszły nierówno i jakoś tak jak na modelach Froga ;o)
Obrazek

Efekt był mierny i nie zadowalający więc postanowiłem sobie skomplikować życie i wykonać te otwory inaczej. Zastosowałem metodę zbliżoną do oryginalnej, mianowicie wytłoczyłem je w cienkiej aluminiowej blaszce na kopycie. :idea:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak przygotowane panele z blaszki wkleiłem w otwory w kadłubie, miejsca połączeń zaszpachlowałem i obrobiłem na gładko.
Obrazek
Obrazek

W międzyczasie rozpocząłem prace przy śmigle, które postanowiłem zaadoptować z innego modelu, zmian będzie sporo ale ma potencjał. Tutaj śmigło opiłowane do właściwego kształtu i zaszpachlowane gęstym klejem CA
Obrazek

Ponieważ prace na zewnątrz kadłuba są w zasadzie ukończone postanowiłem zabrać się za jego wnętrze. W oryginale wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie nie zrobiłem wiele, przykleiłem tylko imitacje podłużniczek profilujących kadłub. Wykonałem je z profili Plastructa 0.2 x 0.5 mm.
Obrazek
Obrazek

Wiele z tej dłubaniny nie będzie widać po zamknięciu kadłuba :-/
Obrazek

Malowanie paneli z podlużniczkami było by bardzo utrudnione po wykonaniu ramy kadłuba i pozostałych elementów wyposażenia postanowiłem więc pomalować je wcześniej.
Najpierw imitacja płótna w raz z przesączeniami gruntu i lakierów bazowych (nieregularne niebieskawe barwy na zdjęciach). Następnie mozolne maskowanie przestrzeni pomiędzy podłużniczkami, które beda pomalowane srebrnikiem :idea:
Obrazek
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat