"Meteor" | Lindberg | 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: "Meteor" | Lindberg | 1/32

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 18 września 2011, 11:42

Dzięki uprzejmości forumowego kolegi Filipa Otrębskiego który przesłał mi model Meteora ze swoich zapasów, mam możliwość kontynuowania prac przy modelu. Generalnie prezent ten bardzo mnie uszczęśliwił za co jeszcze raz serdecznie dziękuje Filipowi :D

Obrazek

Jako ciekawostkę napiszę że model ten został wyprodukowany w roku 2007, więc wydawać by się mogło że w środku jest coś nowego, lub chociaż poprawionego. :?: Niestety nie :( poza pudełkiem nic się nie zmieniło, nieco wypolerowano formy, co za skutkowało tylko delikatnym rozmyciem nitów kotłowych. :-o Wszystkie detale są identyczne co w poprzednim wypuście, nie ma się nad czym rozpisywać. Na plus oceniam tworzywo z którego wykonano wypraski, teraz są białe średniej twardości. Myślę że będą znacznie łatwiejsze w obróbce niż to srebrne tworzywo.

Obrazek

Ładnie wykonane są kalkomanie, ale podobnie jak w poprzednim wydaniu, oznaczenia mają zły krój i są za duże.

Obrazek

W podobnym czasie co przesyłka od Filipa dotarła do mnie paczka z za oceanu, a w niej to:

Obrazek

Jeden z najwcześniejszych wypustów Meteora, gdzieś z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku (mój rówieśnik) :mrgreen: Co prawda nie ma daty produkcji ale sądzę tak z oględzin stanu pudełka zżółknięcia instrukcji i plastiku. Model na miarę modeli tamtych czasów, to znaczy ze śmigiełkiem i kółkami napędzanymi silniczkiem elektrycznym. :shock: Niestety mój model już miał zdekompletowany mechanizm i nie zawierał silniczka, jedynie pojemnik na baterie i oś napędową kółek. Wypraski praktycznie nie różnią się niczym w porównaniu z późniejszymi wypustami, mają jedynie dodatkowe otwory pod mechanizmy i włącznik oraz zupełnie fikcyjne skrzydła. Fikcyjne bowiem pokryte fakturą coś ala płócienną, faktycznie w prawdziwym samolocie skrzydła były gładkie ze sklejki. W późniejszych edycjach błąd ten usunięto. Zaciekawiła mnie ilustracja z pudełka przedstawiająca w Meteora w intrygującym malowaniu. Sprawdziłem wszystkie dostępne mi informacje na ten temat, to malowanie choć fajne, to również fikcja.
A poniżej porównanie obu modeli :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podsumowując: niektóre kotlety nigdy się nie starzeją :!: :idea:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 19 września 2011, 22:12

Ostatnio umęczony nieco codziennością życia, natłokiem pracy i obowiązków a przede wszystkim brakiem czasu na modelarstwo, zjadłem obiad :mrgreen: Następnie z nutką nieszczęścia w głosie odparłem do żonki że mam ochotę jakiegoś modela zrobić. Popatrzyła na mnie z odrobiną wyrozumiałości i odparła, to rób modela :lol:
Nie zastanawiając się wiele sięgnąłem po modelarski relikt z jednym tylko celem, modelarskiej zabawy :idea: "
Postanowiłem przy tym wrócić do korzeni ;o) Pamiętacie jak po lekcjach szło się do składnicy harcerskiej kupowało modela, najczęściej Jaka 1 lub Czaplę, te były zawsze. W drodze powrotnej oczywiście debata z kolegą ze szkolnej ławy na temat wyższości Czapli nad Jakiem, w końcu Czapla była polska ;o) A w domu po obiedzie i odrobionych w pośpiechu lekcjach, było upragnione zezwolenie od mamy na lepienie. Czas ten wtedy mijał jak z bicza, i przed kolacją model był już gotowy, a czasem nawet wstępnie oblatany. Zdarzało się że dostawał nawet kaleczki które wtedy nazywałem nalepkami. To było dawno temu, ze dwadzieścia lat :cry:
Ale akurat dzisiaj postanowiłem sobie przypomnieć odrobinę tej radości, powstało więc to:

Obrazek

Zlepiłem tego gluta w dwie godziny z tej kupki chaosu:P

Obrazek

Z czego prawie godzinę przyklejałem nalepki, które niestety popękały w wodzie.

Obrazek

Wnętrze oczywiście wysoce z detalizowane. 8-)

Obrazek

Wszystko poskładałem starymi dobrymi metodami i narzędziami; wykałaczka, nóż z kuchni, pilnik do paznokci oraz klej (niestety nie z nitro)

Obrazek

Obracane śmigiełko zostało umocowane metodą starożytnych Gumisiów, przez spęczanie plastiku gorącym śrubokrętem 8-)
Przy okazji warto zwrócić uwagę na wysoce z detalizowaną deskę przyrządów pokładowych. :lol:

Obrazek

Model oczywiście nie malowany bo producent w instrukcji nie wspomina o takiej potrzebie :shock:

Obrazek

Kalki jak wspomniałem stanowiły największe wyzwanie, jednak działając z duchem czasów, nie stosowałem żadnej chemii ani pod ani nad. Więc w efekcie mocno srebrzył się film.

Obrazek

Marne był jednak to trudy bo na drugi dzień i tak same odpadły :evil:

Obrazek

Podsumowując:
Świetna zabawa :D

Acha, i na koniec moja córcia w sekundę urwała tylne kółeczko :mrgreen:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Aleksander » wtorek, 20 września 2011, 11:41

Marcin, toż to prawdziwy "Wintydż" wyszedł! Nawet z "postarzeniem" :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez mr.jaro » piątek, 23 września 2011, 16:31

Ja juz myslalem, ze watek znow ruszyl, a tu co? Mydlenie oczu, jakas tam zabawa...
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 23 września 2011, 21:10

A tam zaraz mydlenie oczu 8-) To model przez duże "M" :lol:
A w woli ścisłości to wczoraj zacząłem ciąć kolejny kadłub, niemniej prace te nie różnią się niczym od już wcześniej opisanych, więc nie ma co pokazywać. Oczywiście będzie zmiana długości kadłuba na prawidłową :idea: Jak coś treściwego powstanie to pokażę, na razie demolka, wióry i mało czasu na hobby :cry:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 18 grudnia 2011, 22:34

Trwa to i trwa, i jeszcze potrwa :oops:
Coś jednak powstaje, niestety wolniej niż rozszerzanie wszechświata :mrgreen:
Ponieważ siła wyższa wygoniła mnie na zaległy urlop (22 dni laby) znalazło się trochę czasu na modela :D
Kadłub prawie że:
Obrazek

Teraz będą przymiarki do wykonania imitacji płóciennego pokrycia, wykonam je analogiczną metodą co wcześniej, efekt prezentował się całkiem przyzwoicie. Ale o tym, później, jak coś będzie gotowe.

Przyjrzałem się też skrzydłom modelu, różnica między zestawem a planami dosyć wyraźną. :shock: (Czerwoną linią obrysowałem skrzydło z zestawu)
Obrazek
Generalnie nie jest źle, jest z czego obciąć :idea:

Tak to wygląda przed i po korekcie:
Obrazek

Ponieważ połówki płata mają tendencję do deformacji, postanowiłem je usztywnić.
Obrazek

(na razie tyle) :P
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 23:34

(parę dni później) ;o)
Zbliżam się do etapu na którym pozostawiłem poprzedni kadłub, pokrywanie podłużnicami z miedzianego drucika 0.5mm
Obrazek

Następnie pierwsza (gruba) warstwa chemoutwardzalnej szpachli (wykańczająca Novol)
Obrazek

Potem szlifowanie, praktycznie do poziomu drucików, i uzupełnienie braków szpachlą.
Obrazek

Ostateczne szlifowanie na mokro papierami różnej ziarnistości. Połówka przymierzona do nowego, bardziej precyzyjnego, planu.
Obrazek

A tu przymiarka do wcześniej wykonanej polówki (wg.złej dokumentacji rys.). Rożnica jest nie tylko w długości kadłuba ale również w jego średnicy (wysokość/szerokość). Poprzedni kadłub miał nietrafione proporcje był za krótki i za gruby :cry:
Obrazek

Obrazek

W celu sprawdzenia jakości wykonanej powierzchni kadłub pokryłem podkładem 500. Po wyschnięciu okazało się że trochę jeszcze będzie trzeba nad nim popracować.
Obrazek

Skrzydłom też nadałem prawidłowy kształt, oraz wkleiłem w nie kołki ustalające.
Obrazek

I wyciąłem z płytki polistyrenu 5mm surówkę do wykonania statecznika poziomego (naklejony szablon)
Obrazek
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 23:46

Widzę, że Święta to czas na mozolną, modelarską pracę! :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 23:51

Trzeba spalić kalorie z karpia :mrgreen:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 31 grudnia 2011, 14:18

Statecznik poziomy otrzymał kształt.
Obrazek

Na stateczniku pionowym pojawiła się imitacja ugięć płóciennego pokrycia.
Obrazek

Połówki kadłuba zostały wyszlifowane i dopieszczone ;o)
Obrazek

Powstały owiewki podwozia na bazie owiewek z modelu Wedell Wiliams (zostały pogrubione i zmieniłem im kształt). Druty będą w przyszłości goleniami podwozia.
Obrazek

Do kadłuba przykleiłem 2mm płytki polistyrenu które po opiłowaniu będą przejściem aerodynamicznym kadłub-skrzydło. Szczeliny wypełnione epoksydową szpachlą Tamya. Srebrna ryflowana folia pełni zadanie ochronne powierzchni kadłuba na czas prac przy tym elemencie.
Obrazek

No i wreszcie jakieś efekty :P
Obrazek

PS.
W tym roku tyle :mrgreen:
Co się uda w przyszłym zobaczymy :?:

Życzę wszystkim forumowiczom, modelarzom, sklejaczom, zlepiaczom, entuzjastom, hobbystom, miłośnikom itd. spełnienia modelarskich marzeń w nadchodzącym 2012 roku. :lol: Oraz dużo wolnego czasu na uprawianie naszego hobby :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez iras67 » sobota, 31 grudnia 2011, 15:02

Witaj Marcinie,
Obserwuję z dużym zainteresowaniem twoje relacje bo one są niepowtarzalne z powodu technik , tematu i wielu ciekawych "smaczków modelarskich". Te modele przetrwają długo w pamięci. Dlatego mam skromną usilną prośbę -daj większy format zdjęć ;o). Te relacje tylko na tym jeszcze bardziej zyskają...
iras67

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 6 stycznia 2012, 22:49

Postaram się ładować trochę większe fotki :idea:

A tak wyglądają prace dalej, tym razem w nowym roku:
Opiłowałem przejście aerodynamiczne kadłub- skrzydło.
Obrazek

w stateczniku oddzieliłem stery i wykonałem na nich imitację płótna.
Obrazek

Następnie dodałem druty które będą w założeniu trzymać je przy kadłubie.
Obrazek

Dopasowałem statecznik do kadłuba:
Obrazek

Obrazek

Okleiłem paskami tworzywa druty goleni podwozia:
Obrazek

Golenie opiłowałem do przekroju kroplowego. Wykonałem linie podziału na kadłubie rylcem.
Całość elementów tymczasowo połączyłem małymi kroplami kleju.
Obrazek

Obrazek

I na razie prace przerywam. :!:
Model jedzie dzisiaj na wystawę w PKiN w Warszawie, i tam będzie można go oglądać w tym stanie jak na ostatnich zdjęciach w śród innych moich modeli. Więcej informacji tutaj:http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=9&t=18467
Zapraszam Marcin :)
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 6 stycznia 2012, 23:18

Taaaa....Lindberg, nie wisz czasem.... ;o)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 6 stycznia 2012, 23:47

Świetnie się ogląda Twoje warsztaty, tymczasem po niedzieli trzeba się będzie wybrać do PKiNu :D
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez spiton » piątek, 6 stycznia 2012, 23:50

Kiedyś chciałem poprawić listwy w Hurricanie revella tym sposobem. w końcu się nie zdecydowałem, ale widzę, że pomysł nie był głupi, skoro Tobie tak pięknie wyszedł.
Obrazek
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat