"Meteor" | Lindberg | 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: "Meteor" | Lindberg | 1/32

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 9 marca 2011, 21:37

Nie wiedziałem że są wypełniacze do CA, ciekawe. Ja nazbierałem słoik pyłu i wiórków z polistyrenu powstałych przy piłowaniu polistyrenu, i tego z powodzeniem używam jako wypełniacza.
Pomysł z chusteczkami, bardzo mi się podoba :idea:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 9 marca 2011, 22:14

Chusteczki albo papier toaletowy/ręcznik papierowy jest świetny do szybkiego zaklejania dziur, utykam dość mocno, zalewam CA i zaraz można szlifować.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Marcin_Matejko » czwartek, 10 marca 2011, 08:26

Odkąd przesiadłem się z kartonówek na plasticzaki, nie upycham już papieru do zatykania dziur, teraz upycham polistyren. I tu jest różnie zależy od potrzeb, kawałki płytek, ramek wtryskowych, profili, wiórów itp. itd. co tam wymyśle i jest pod ręka.
Ale pomysł interesujący bo nasiąknięty klejem CA papier bardzo przypomina w obróbce plastik.
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 11 marca 2011, 09:02

Dalsza część oklejania drucikami kadłuba. Drucik nawojowy średnicy 0.5mm, z ciekawości policzyłem ile zużyłem, ponad 3,5m/b :shock:
Obrazek

Następnie pokryłem całość chemoutwardzalną szpachlą samochodową (Novol, biała).
Obrazek
Obrazek

Po utwardzeniu szpachli całość wyszlifowałem papierem ściernym. Ponieważ drucik jest twardszy od szpachli, podczas szlifowania wolniej się ściera, w konsekwencji powstała powierzchnia o delikatnych załamaniach.
Obrazek

Kadłub pokryłem białym podkładem w spreyu (Motip)aby zobaczyc jak to wyszło, byłem zadowolony. Choć zdjęcia tego nie oddają, to pod palcem wyraźnie czuć delikatnie kanciasta strukturę. Na ostatecznym kolorze srebrnym efekt ten powinien być widoczny. Rozpocząłem pierwsze przymiarki do trasowania linii podziału.
Obrazek

I na razie prace wstrzymuje przy budowie, powód jest znaczący, prawdopodobnie rysunki na bazie których buduję model są złe :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Dostałem taką informację o speca w dziedzinie wyścigówek, Anders Brun, który prowadzi dodatkowo SIG IPMS Airace. Obejrzał zdjęcia modelu w budowie i oto co napisał:
"Hi Marcin,
I see that you have started working on the Lindberg kit. I have to warn you
about the Paul Matt drawings - compared to all other drawings they show a
shorter rear fuselage, and I'm pretty sure Matt is wrong. Somewhere in the
rear fuselage he got his figures mixed up, he had the distance between two
bulkheads as 3" 4' instead of 4" 3' or something similar, thus losing almost
1 cm in 1/32 scale.
I did the same myself, trusting the Matt drawings, and have a half-finished
too short scratch-built 1/32 model as a result.
You shouldn't have shortened the fuselage! I can copy other drawings for
you, Bill Kerka's drawings are better.
Best regards,
Anders"

W wolnym tłumaczeniu Anders zwraca mi uwagę że w rysunkach jest błąd wymiarowy, i prawdopodobnie jest on gdzieś w tylnej części kadłuba. Że nie potrzebnie tak bardzo skracałem kadłub i zmieniałem proporcje, błąd nie jest tak duży jak sugerują rysunki P.Matt-a, i on tez kiedyś podobnie postąpił wzorując się jego rysunkami. Poszuka mi lepszych, bardziej zgodnych z rzeczywistością rysunków autorstwa W. Kerka.
Na razie czekam, bo szkoda mi tej włożonej pracy, z drugiej strony też nie chcę zbudować modelu który w tak elementarnej sprawie jak skala i wielkość będzie niepoprawny.
Sam szukałem w necie wiarygodnych informacji na temat wielkości samolotu Laird Turner "Meteor" niestety nic nie znalazłem konkretnego. Znalazłem jedynie słabej jakości rysunek z lat siedemdziesiątych który potwierdza słowa Andersa, to jest długość całkowita kadłuba 24 stopy 3 cale, czyli jakby czeski błąd, u Matt-a 23 stopy 4 cale.
Ale dodatkowo w książce Hischa znalazłem rysunek który ma wymiar kadłuba 26stóp :?:
Zupełnie zbity z tropu zwróciłem się o pomoc do kolegów z IPMS Airace o pomoc. Okazuje się że od lat siedemdziesiątych nie powstało żadne nowe opracowanie rysunkowe samolotu Meteor i trzy dotychczas znane mi rysunki maja znaczne rozbieżności. Jeśli Rysunek W. Kerka okaże się jednak prawidłowy, będę musiał rozpocząć prace przy modelu od nowa :!:
Może okazać się że niezbędnym będzie pomiar wymiarów głównych prawdziwego samolotu, ten niestety znajduje się w stanach w muzeum Smithsonian, poza moim zasięgiem. Zobaczymy co z tego wszystkiego będzie :?:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Soris000 » piątek, 11 marca 2011, 22:01

Uważaj na ten biały podkład Motipa, bo w porównaniu z ich szarym lub brązowym (moim zdaniem najlepszym) ma bardzo słabą przyczepność. Zdarzyło mi się kilka razy zerwać go razem z taśmą maskującą.
Soris000

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 27 sierpnia 2011, 21:15

Witam, ostatnio nie miałem czasu na modelarstwo, zresztą teraz za bardzo też nie mam :(
Jakiś czas temu dostałem nowe rysunki Meteora od Andreasa , rysunki opracowane w roku 1989 przez W.F. Kerka. Rysunki bardzo dokładne, wykreślone w oparciu o pomiar oryginału w muzeum ( o czym świadczy stosowny przypis pod rysunkiem). Andreas był tak miły że przeskalował mi je nawet do skali 32, szkoda tylko że ie miał dostępu do większej kopiarki. Przysłał mi bowiem szereg karteczek A4 z fragmentami rysunków, istne puzzle.
Obrazek

Obrazek

Jakoś to poskładałem i zlepiłem, okazało się jednak że pewnych części rysunku niestety brakuje. Mógł mi wysłać w oryginalnym rozmiarze, ale co tam, ważne że są. Zeskanowałem je, uruchomiłem AutoCada i odtworzyłem na nowo całe rysunki, poprawiając jednocześnie symetrię i co niektóre wymiary, i dodając nowe rzuty. To jeszcze nie jest ostateczna wersja, bowiem dorysowuję jeszcze przekroje, chciałbym dodać nitowanie i szczegóły malowania. Myślę nad dodaniem rysunku silnika w trzech rzutach ale szukam rysunków na których mógłbym pracować. Na to wszystko jednak trzeba czasu, rysuję w wolnej chwili będzie w sumie już parę tygodni :-/

Obrazek

Obrazek

Różnica między rysunkami P. Matta a W.F. Kerka rzeczywiście jest wyrazista, więc dotychczasowe prace idą w kąt. Teraz trzeba wszystko robić od nowa. :idea:

Mam więc do was pytanie :?: :
Może ktoś z was ma u siebie w składziku taki model Meteora w 1/32 i chciałby się go pozbyć, chętnie nawiąże w tym temacie współpracę
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 12:31

Marcin_Matejko napisał(a):Może ktoś z was ma u siebie w składziku taki model Meteora w 1/32 i chciałby się go pozbyć, chętnie nawiąże w tym temacie współpracę

W Ameryce sporo tego na eBay sie pojawia:
http://www.ebay.de/itm/Lindberg-1-32-Model-Kit-Laird-Turner-Meteor-Air-Racer-/270804963614?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f0d3bd11e
http://www.ebay.de/itm/LAIRD-TUNER-METEOR-PLANE-1-32-LINDBERG-MODEL-KIT-/290317856057?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43984aed39
http://www.ebay.de/itm/LINDBERG-1-32-LAIRD-TURNER-METEOR-MODEL-AIRPLANE-KIT-/250795166429?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a648e8add
http://www.ebay.de/itm/Lindberg-LAIRD-TURNER-METEOR-Aircraft-Model-Kit-1-32-/350460358453?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519910af35
http://www.ebay.de/itm/LINDBERG-1-32-Laird-Turner-Meteor-Racer-/220575022320?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item335b4bbcf0

Oczywiscie, przepraszam za zamieszczanie linkow do aukcji, ale tutaj mamy do czynienia chyba z wyjatkowa sytuacja - szkoda byloby, gdyby watek "upadl" z tak blahej przyczyny, jak brak zaopatrzenia. Jesli linki zrobia sie nieaktualne, mozna je wykasowac.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 14:22

Tak jest tego trochę, już wcześniej patrzyłem, ale postanowiłem najpierw poszukać w Polsce. Może ktoś w naszym pięknym kraju ma takiego modela i nie zamierza go skleić (zresztą jest niezlepiany). Wtedy chętnie bym go przygarnął i wykorzystał do swojego projektu. Generalnie to zależy mi na samych polówkach kadłuba. Jeśli nic nie znajdę tutaj to wtedy poszukam za granicą :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 15:24

Marcin_Matejko napisał(a):Tak jest tego trochę, już wcześniej patrzyłem, ale postanowiłem najpierw poszukać w Polsce. Może ktoś w naszym pięknym kraju ma takiego modela i nie zamierza go skleić (zresztą jest niezlepiany). Wtedy chętnie bym go przygarnął i wykorzystał do swojego projektu. Generalnie to zależy mi na samych polówkach kadłuba. Jeśli nic nie znajdę tutaj to wtedy poszukam za granicą :idea:

Marcin, po co Ci model? Przecież jak masz doświadczenie z kartonówkami, to wiesz jak taki kadłub zaprojektować i zbudować od podstaw z polistyrenu. Dasz radę.
Grzegorz2107

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 15:29

Dam rade bez problemu zrobić wszystko od podstaw, może nawet było był łatwiej, ale idea jest inna:

To ma być Lindberg :!: , żeby pokazać że można z niego zrobić model :idea:

Co z tego Lindberga, na koniec tych zmagań zostanie, to już inna spawa :mrgreen:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez waran » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 15:50

Znając Twoje prace Marcinie -malutko zostanie :)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 15:59

Marcin_Matejko napisał(a):Dam rade bez problemu zrobić wszystko od podstaw, może nawet było był łatwiej, ale idea jest inna:

To ma być Lindberg :!: , żeby pokazać że można z niego zrobić model :idea:

Co z tego Lindberga, na koniec tych zmagań zostanie, to już inna spawa :mrgreen:

Jest wyjście:
Zetrzyj ten kadłub na wiórki i zmieszaj z CA. Będziesz miał materiał na nowy kadłub. ;o)
Grzegorz2107

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:18

Jest wyjście:
Zetrzyj ten kadłub na wiórki i zmieszaj z CA. Będziesz miał materiał na nowy kadłub. ;o)

I ten pomysł mi się podoba :idea:
Mam gdzieś w warsztacie stary młynek do kawy, jak go zmielę z tymi miedzianymi drucikami, srebrzystym polistyrenem, poxipolem, szpachlą klejami, następnie uformuje na powrót masę powstanie całkiem ciekawy kompozyt :lol:
Boję się że NASA się o próbkę upomni i mi niewiele zostanie na następny meteor :P
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:54

W sumie to jest nawet na stronie producenta :)
Można zassać instrukcję.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 30 sierpnia 2011, 08:03

Na stronie producenta :shock: :
Highly Detailed Parts
To normalnie rozbawiło mnie do łez :lol:
(reklama dźwigną handlu)
Per Aspera ad Astra